Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Personer med hiv lever allt längre

Den förväntade livslängden vid hiv har ökat med uppemot tio år i Europa och USA sedan antiretrovirala läkemedel gjorde sitt intåg i vården, enligt en ny analys i Lancet HIV.

Annons:

Bland 20-åringar med sjukdomen har den förväntade livslängden stigit med nio år för kvinnor och tio år för män som påbörjade antiretrovirala behandlingar mellan 1996 och 2010. Det skriver ett internationellt forskarlag bakom analysen.

Antiretrovirala läkemedel började användas under 90-talet. Den effektiva behandlingen kombinerar numera tre eller fler läkemedel som blockerar hiv-virusets förökning. På så sätt kan immunförsvaret återhämta sig från skadorna som viruset orsakat samtidigt som smittspridning förhindras.

Förutom effektivare läkemedel beror förbättringen i livslängd sannolikt även på bättre följsamhet till behandling, skriver forskarna. De lyfter också fram att vården av opportunistiska infektioner, som uppträder när immunförsvaret är nedsatt, har blivit bättre med tiden.

Enligt forskarnas uppskattningar kommer en hivsmittad 20-årig person som påbörjade antiretroviral terapi efter 2008 och framåt – och som fick ned virusnivån i blodet under första behandlingsåret – att leva lika länge som personer ur den generella befolkningen.

Forskarna har analyserat data från fler än 88 000 patienter från Europa och USA. De påbörjade en antiretroviral terapi mellan 1996 och 2010.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler