Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Bristande respekt för läkare som blir mammor

Många kvinnliga läkare verkar diskrimineras för att de är mammor, enligt nya forskningsfynd som publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine. 

Annons:

Bland nästan 6 000 kvinnliga läkare i USA var det 78 procent som upplevde någon form av diskriminering, varav en stor del kopplades till moderskapet. Läkarna uppgav exempelvis att bemötandet på arbetsplatsen varit respektlöst samt att de exkluderats vid administrativa beslut. Incidenter hade bland annat skett under graviditeten eller när det var dags för mammaledighet.

Fynden baseras på enkätsvar som samlades in under 2016. Bakom studien står amerikanska forskare från bland annat The University of Texas.

För att få kvalificerade läkare borde fler arbetsgivare inom vården satsa på åtgärder som främjar jämställdhet, skriver forskarna. Det kan exempelvis vara i form av mer flexibla arbetsscheman och möjlighet att arbeta hemifrån. Till skillnad från i Sverige finns inga regler om betald föräldraledighet på nationell nivå i USA.

Att det förekommer diskriminering bland kvinnliga läkare är inget nytt. Det är känt att de kan tjäna mindre än sina manliga kollegor och mer sällan blir befordrade. Det verkar också som att manliga och kvinnliga läkare i USA bedöms annorlunda när de utbildas, enligt fynd som Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler