Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Martin Ingvar.

Martin Ingvar. Bild: Pax Engström Nyström

KI-chef avgår efter kritik

UPPDATERAD Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar avgår, meddelar han för TT. Ingvar är föremål för en internrevision och har i samband med den funnit att det kan finnas grund för kritik.

Annons:

– Det räcker för att jag ska dra slutsatsen att jag riskerar att sakna det nödvändiga förtroende för att kunna fortsätta utöva det ledarskap vid KI som jag är utsedd till, säger Martin Ingvar till TT.

Han vill inte kommentera närmare vad det rör sig om, men enligt DN har Ingvar tjänat flera miljoner på att sälja en it-plattform som enligt kritiker utvecklats gemensamt av KI och Stockholms läns landsting.

Tycker du själv att du begått något fel?

– I samband med faktagranskningen kan jag se att jag gjort ett fel. Storleken på det eller vad det skulle kunna resultera i har jag ingen som helst insikt i naturligtvis, säger Martin Ingvar.

Ingvar ställer även sin plats till förfogande "vad gäller övriga uppdrag utanför KI som kan vara relevanta i detta sammanhang".

Den utredning som internrevisionschef Peter Ambroson arbetar med är ännu inte klar. Men Martin Ingvar har fått ta del av faktasammanställningen från utredningen. 

– Jag blev ställd av det här. Martin Ingvar har inte tagit del av mina slutsatser. De är inte klara ännu, säger Peter Ambroson till Dagens Medicin. 

Han vill inte uttala sig kring om slutsatserna i granskningen kommer att slå fast att Martin Ingvar har begått några fel. Utredningen kommer att vara klar i början av nästa vecka. 

När TT når Mikael Odenberg, ordförande för KI, säger han sig inte känna till Ingvars avgång, men han tillägger:

- Eftersom det har uppkommit en diskussion kring de här IT-systemen så tycker jag att det är ett bra steg att ta, att kliva åt sidan tills det att man har sorterat ut vad som är rätt och vad som är eventuellt fel i detta.

KI har nyligen skakats av Macchiariniskandalen och nu stormar det igen. Men Odenberg säger att det ännu inte är säkert att Ingvar har gjort något fel.

Kommer ni att rekrytera en ny vicerektor nu?

- Det återstår att se. När den nya rektorn har tillträtt under nästa år kommer vi att arbeta en hel del med Karolinska institutets organisation och det kan bli ganska stora förändringar.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, skriver i ett mejl till TT att regeringen följer arbetet på KI noga och har en tätare dialog med ledningen än vad som är vanligt.

Vidare kallar hon Martin Ingvars avgång för en allvarlig händelse:

"Det är självklart allvarligt när en högt uppsatt ledningsperson väljer att lämna sina uppdrag på grund av vad som framkommer vid en intern granskning. Det är bra att det görs en grundlig utredning och redovisning sen."

Relaterat material
Martin Ingvar svarar på kritiken bakom intern utredning
KI:s vicerektor under intern utredning

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler