Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Bild: Thinkstock

Regeringen och SKL överens om läkemedel

Regeringen och SKL är överens om årets läkemedelskostnader. Nytt är att staten och landstingen delar på återbäringen. 

Annons:

På fredagen godkände styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överenskommelsen med regeringen om ersättningen för läkemedelsförmånerna för 2017. Överenskommelsen innebär att staten ersätter landstingen med 23,4 miljarder kronor för läkemedelsförmånerna för 2017.

Nytt för i år är att landstingen och staten ska dela på pengarna som de gemensamt framtagna riskdelnings- och återbäringsavtalen resulterar i. Förra året fick landstingen behålla hela återbäringen som då var på drygt 700 miljoner kronor. Under 2017 ska 70 procent av återbäringen gå till landstingen och 30 procent till staten.

Regeringen och landstingen har också enats om förutsättningar för 2018 och 2019. Då ska 60 procent av återbäringen tillfalla landstingen och 40 procent tillfalla staten. 

– Genom att vi nu är överens om en inriktning som gäller för flera år får landstingen och sjukvården mer långsiktiga planeringsförutsättningar, säger Annika Strandhäll (S), tillförordnad sjukvårdsminister, i ett pressmeddelande. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler