Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting.

Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting.

”Det är dags för en rejäl satsning på utbildning”

I vårt kommande budgetförslag finns förslagen för att ge utbildningen inom sjukvården en välbehövlig skjuts, skriver Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:

Stockholms läns landsting har Sveriges bästa ekonomiska förutsättningar men ett moderatlett styre som inte tillvaratar dem. Över 500 vårdplatser är stängda på akutsjukhusen främst på grund av personalbrist. Stockholms läns landsting ligger långt efter att erbjuda vårdpersonalen moderna arbetsvillkor.

Vårdpersonalen betalar ett högt pris för den dåliga arbetsmiljön genom ökande sjuktal och personalflykten är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten. Patienten har rätt att känna sig trygg med att få rätt vård vid rätt tillfälle.

Vi socialdemokrater i Stockholm läns landsting föreslog i höstas ett Vårdlyft för personalen med moderna arbetstidsmodeller för återhämtning samt en tydlig löneutveckling. I vårt kommande budgetförslag föreslår vi dessutom en rejäl utbildningssatsning där vi vill:

 • Fördubbla specialistutbildningsplatserna för läkare inom allmänmedicin och geriatrik.
 • Införa en permanent akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor med bibehållen lön – i stället för som i dag en tillfällig.
 • Starta fler specialiseringsutbildningar för undersköterskor.
 • Införa ett introduktionsår med handledning för nyanställd vårdpersonal.
 • Ställa krav på alla vårdgivare, även privata, att delta i utbildning av vårdpersonal.

För att flytta ut vård från akutsjukhusen och skapa en mer tillgänglig primärvård krävs fler specialister inom allmänmedicin och geriatrik. Vi socialdemokrater vill därför fördubbla utbildningsplatserna inom dessa specialiteter.

Det saknas 2 100 specialistsjuksköterskor i länet fram till år 2025. Under flera år har vi krävt en akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, med bibehållen lön. Tack vare statliga pengar görs nu en tillfällig satsning på specialistutbildning för sjuksköterskor. Vi kräver att denna utbildning görs permanent.

Efterfrågan på kompetenta och erfarna undersköterskor är stor. Tyvärr matchar inte dagens omsorgsutbildningar kraven inom hälso- och sjukvården. Vi vill därför att undersköterskor ska ha möjlighet till specialistutbildning inom exempelvis akutsjukvård.

Vi vill också att all nyanställd vårdpersonal får rätt till ett introduktionsår med handledning för att trivas och stanna kvar på arbetsplatsen.

Slutligen vill vi att alla landstingsfinansierade vårdgivare, även privata, ska erbjuda utbildningsplatser till vårdpersonal. Den moderatledda landstingsledningen har sedan den privata vårdvalsmarkanden infördes för tio år sen duckat i denna fråga.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler