Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Fler ledtrådar om orsakerna bakom anorexia

En ny genetisk studie ger fler ledtrådar kring varför vissa människor drabbas av anorexia, rapporterar Vetenskapsradion. 

Annons:

Sjukdomen kan ha både psykiatriska och ämnesomsättningsmässiga orsaker, enligt studien.

– Tills nu har vi ansett att Anorexia nervosa helt är en psykiatrisk sjukdom. Men de genetiska sambanden vi upptäckt här gör att vi måste tänka om, säger Cynthia Bulik, som forskar om anorexia vid Karolinska institutet och är en av forskarna bakom studien, till SR.

Sedan tidigare är det känt att anorexia delvis är ärftligt. Den aktuella studien har gjorts på nära 3 500 personer med anorexia, och 11 000 utan ätstörning. Det verkar som att samma gener som styr fetma också kan vara inblandade när det gäller anorexia. Vilka mekanismer som ligger bakom det här måste undersökas vidare, enligt forskarna.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler