Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lars Ohly.

Lars Ohly. Bild: Gabriel Liljevall

Lars Ohly hedrad över ordförandejobbet

UPPDATERAD Det är dags att skifta fokus från handikapp som problem till funktionsrätt som rättighet, säger Lars Ohly, nu vald till Handikappförbundens ordförande.

Annons:
“Jag ställer upp med glädje och stolthet om jag väljs ”

- Lars Ohly

I förra veckan avslöjade Dagens Medicin att den tidigare vänsterledaren Lars Ohly kan tillträda som ny ordförande för Handikappförbunden. På torsdag sker valet. Lars Ohly är den enda nominerade, enligt valberedningen. Han ersätter i sådana fall Stig Nyman, som av åldersskäl väljer att trappa ned efter två år som ordförande.

– Jag ställer upp med glädje och stolthet om jag väljs, säger han. Frågan om funktionsrätt och allas lika värde är otroligt viktiga, säger han, när Dagens Medicin får tag i honom i telefon på tisdagseftermiddagen.

Går nomineringen igenom får Lars Ohlys sitt första heltidsjobb sedan han avgick 2012 som partiledare för Vänsterpartiet.

– Under mitt politiska arbete har jag engagerat sig i funktionsrelaterade frågor, som ett led av mina uppdrag. Det finns stora förväntningar att styra arbetet i ett antal viktiga frågor.

På torsdag byter Handikappförbunden namn till Funktionsrätt Sverige.

– Namnbytet är inte bara kosmetika, utan är ett led i strävan att komma från ”hinderstämpeln”. Det är dags att överlämna begreppet handikapp till golfspelarna. Vi förnyar allt från hur vi kommunicerar till grafiska profiler som annat, säger Ohly.

– Funktionsrättsbegreppet är bra därför att det inte fokuserar på individen, utan på samhället och miljön, fortsätter han. 

På frågan om vilka frågor som ligger honom närmast om hjärtat, svarar Lars Ohly:

– Det finns flera frågor. Det handlar om rätt försörjning, vård på lika villkor och tillgänglighetsfrågor, såsom rätt till personlig assistans. LSS-frågan, lagen om stöd till funktionshindrade, är otroligt viktig och där är namnet Funktionsrätt Sverige rätt. En relaterad fråga handlar om funktionshindrades rätt till finansiellt stöd, där statsbidragen har urholkats. Det har skett allvarliga försämringar för funktionshindrade och den FN-konvention som FN har antagit följer Sverige inte fullt ut.

Nyligen lade statsrådet Åsa Regnér (S) fram en proposition för en ny funktionshinderspolitik. Den är enligt Lars Ohly i grunden är bra, men otillräcklig.

– I ord är det väldigt bra. Det är ofta fallet när det handlar om funktionsrätt och politik. Det är lätt att skriva saker som ingen kan säga emot. I verkligheten krävs mer ekonomisk, organisatorisk och systematisk handling.

Där har politikerna varit mindre imponerande. Så det är befogat med en sund skepsis.

Vilken är den största vård- och omsorgsrelaterade frågan idag?

– Försäkringskassan har omdefinierat de grundläggande behoven för personer som ska beviljas sådana, i form av sondmatning, egenvård och vård som en funktionshindrad människa kan klara med personlig assistans. Det är helt fel att detta anses vara sjukvård och inte får ske med hjälp av personliga assistenter, utan på vårdcentraler och sjukhus. Det är byråkratiskt, belastande för sjukvården och svårt för dem som har behov.

Relaterat material
Lars Ohly kan få nytt toppjobb

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler