Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini Bild: Oskar Kullander/Bildbyårn

Macchiarini får sluta i Kazan

Den fuskfällde kirurgen Paolo Macchiarinis dagar vid universitetet i ryska Kazan är räknade, sedan han inte fått förlängd finansiering från ryska staten. 

Annons:

När Paolo Macchiarinis verksamhet i Ryssland uppmärksammades i SVT-dokumentären Experimenten handlade det om hans transplantationer i Krasnodar i södra delen av landet.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att relationerna i forskargruppen där till slut inte ska ha fungerat och att Paolo Macchiarini i stället fått söka sig till universitetet i Kazan i centrala Ryssland. Där har han bland annat bedrivit experiment med konstgjorda matstrupar på apor.

Hans forskning har finansierats genom ett anslag från den ryska vetenskapsakademin, men tidigare i år stod det klart att detta anslag inte skulle förlängas.

I förra veckan skrev den ryska journalisten Alla Astakhova på sin blogg att hon fått uppgifter från universitetet att Macchiarinis anställning varit avhängig av att han fått anslag. Vidare fick hon bekräftat att universitetet tagit ett formellt beslut den 20 april i år att avsluta Macchiarinis verksamhet under 2017, något Asakhova också denna vecka för vidare i en artikel hon skrivit för tidskriften Science.

Dagens Medicin har tidigare under våren sökt olika företrädare för universitetet med frågor om Paolo Macchiarinis framtid. Vi har dock inte fått något svar.

Det går dock att konstatera att den del av universitetets sajt som tidigare härbärgerade laboratoriet för bioingenjörskap och regenerativ medicin, vilket Paolo Macchiarini var chef för, släckts ner sedan förra veckan. Där fanns tidigare en stor bild på den italienske kirurgen och även bilder på hans medarbetare.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler