Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kostnaden för ett par specialstrumpor låg enligt det ursprungliga avtalet på 6 000 kronor, varför det kommit att kallas strumpavtalet.

Kostnaden för ett par specialstrumpor låg enligt det ursprungliga avtalet på 6 000 kronor, varför det kommit att kallas strumpavtalet. Bild: Thinkstock

SLL förhandlar inte om nytt strumpavtal

Vi har kommit till vägs ände, konstaterar landstingsmajoriteten Stockholm efter beslutet att det ifrågasatta avslutsavtalet med företaget Onemed inte ska förhandlas om.

Annons:

Beslutet fattades av hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting, SLL, under tisdagen och nämndens ordförande Anna Starbrink (L) använde sin utslagsröst för att få behålla avtalet, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville att landstinget skulle kontakta Onemed för att se om företaget kunde tänka sig att backa ur avtalet eller alternativt stämma bolaget om det vägrade. Detta med hänvisning till Förvaltningsrättens dom, se nedan. Men så blev det nu inte och Susanna Nordling (MP) säger till SVT att det verkar som att Alliansen vill lämna den så kallade strumpskandalen bakom sig så fort det går och ”att agera vårdslöst med skattebetalarnas pengar verkar vara Alliansens signum”.

Rasmus Jonlund, presschef för Liberalerna i SLL tror inte att landstinget skulle kunna få till stånd ett bättre avtal än det som finns i dag.

– Vi har ett avslutsavtal med Onemed och vi tror att vi har kommit till vägs ände vad gäller möjligheten att omförhandla det, säger han till SVT.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att Förvaltningsrätten i Stockholm i en dom konstaterat att hälso- och sjukvårdsdirektören Barbro Naroskyin överskred sina befogenheter när hon ingick avslutsavtalet med Onemed och att beslutet därför ska upphävas.

Avslutsavtalet garanterar Onemed 450 miljoner kronor om året i tre års tid och ersätter det ursprungliga avtalet. I det avtalet var det tänkt att Onemed skulle ha fått 500 miljoner kronor under fem år, men bara efter ett år var kostnaden hela 465 miljoner kronor. Bland annat var kostnaden för ett par specialstrumpor 6 000 kronor varför det kommit att kallas strumpavtalet.

Relaterat material

Kommentarer