Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Bästa träningen för äldre med fetma

Äldre personer med fetma mår bäst av kombinationsträning med både styrka och kondition för att behålla fysisk funktion vid viktnedgång, i alla fall enligt en amerikansk studie i the New England Journal of Medicine.

Annons:

Utifrån en skala, The Physical Performance Test, som användes i försöket så hade kombinationsgruppen som fick både konditions- och styrketräning en ökning i fysisk funktion på drygt 20 procent.De övriga två grupperna som antingen fick konditions- eller styrketräning ökade med 14 procent vardera.

Den fysiska funktionen mättes bland annat i förmåga att gå i trappor, ta på sig en kappa och resa sig från sittande. 

I den aktuella studien ingick 160 deltagare som var över 65 år och hade ett BMI på 30 eller mer. Vad gäller viktnedgången så var den lika stor i alla grupperna.

Bakgrunden till studien är att viktminskning hos äldre personer med fetma kan påskynda den åldersrelaterade minskningen av bentäthet och muskelmassa, enligt forskarna. Detta kan i sin tur också leda till en minskad fysisk förmåga hos den äldre individen.

I en tidigare studie har kombinationsträning tillsammans med viktminskning visat sig vara effektivare för att förbättra fysisk funktion än viktminskning eller motion ensamt.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler