Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Emma Spak.

Emma Spak. Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hon ska samordna nära vård

Emma Spak blir ny samordnare för nära vård på SKL. 

Annons:

Emma Spak, tidigare ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf, har fått ett nytt uppdrag. Hon blir samordnare för nära vård på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, från den 1 juni.

– Det ska bli väldigt spännande. Det är otroligt viktiga frågor, säger Emma Spak till Dagens Medicin.

Tanken är att hon i sin roll ska samordna det stöd som SKL ger till landstingen i arbetet med primärvård och andra former av nära vård.

– Det handlar om att arbeta med omställningsarbetet där landsting och regioner går från en väldigt sjukhusfokuserad vård till att lägga tyngdpunkten närmare patienten och utveckla olika former av nära vård. Att skapa mer kontinuitet och en effektivare vård där vi bättre utnyttjar patienternas förmåga och sjukvårdens resurser, säger Emma Spak.

Hon säger att hennes nya roll är ett sätt för SKL att möta upp regeringens initiativ där Anna Nergårdh ska utreda primärvårdens roll och hoppas kunna samarbeta mycket med henne.

Uppdraget på SKL är en halvtidstjänst. Den nya rollen innebär att Emma Spak lämnar uppdraget som ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse. Hon fortsätter som ordförande för Göteborgs läkarförening och med att jobba som ST-läkare i allmänmedicin i Göteborg. 

Kommentarer