Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Sveriges Television/Dokument inifrån

Universitetet ser över kursplanerna efter Kevin-fallet

UPPDATERAD Psykologiska institutionen i Stockholm ser över kursplaner och litteraturlistor efter Kevin-fallet. Professor Sven Å Christiansons uppgifter ska diskuteras.

Annons:
Håkan Fischer
Bild: Eva Dalin

Psykologiprofessorn Sven Å Christianson, som har varit rådgivare åt polisen i det omdiskuterade rättsfallet med den fyraårige Kevin, håller kurser på Stockholms universitet. Han är ensam expert i rättspsykologi på institutionen. Men nu ska hans arbetsuppgifter ses över som en följd av Kevin-fallet.

– Vi tar kritiken på största allvar. Vi ska titta på om det ligger något i den och sedan ska vi i dialog hitta en väg framåt, säger Håkan Fischer, professor och prefekt på psykologiska institutionen.

Han berättar att institutionen inom kort kommer att inleda en dialog om Sven Å Christiansons halvtidsuppdrag på institutionen.

Psykologiprofessor Sven Å Christianson har varit omstridd för sin inblandning i Thomas Quick-fallet. Han förespråkade och använde i det fallet kontroversiella metoder för att väcka upp bortträngda minnen. Metoder som sedan dömdes ut när Thomas Quick friades från åtta mord 2013. Nu är psykologiprofessorn ifrågasatt igen. Hans rådgivning om barnvittnesmål i det nu aktuella fallet om utredningen kring dödsfallet av fyraårige Kevin 1998, kritiseras skarpt från flera håll.

Rickard Sjöberg, läkare och docent i neurokirurgi vid Umeå universitet samt docent i medicinsk psykologi, anser att fler fall där Sven Å Christianson deltagit borde granskas samt att institutionen bör gå till botten med frågan om vilket vetenskapligt stöd som Christiansons förhörsteknik har. 

– Vår roll är inte att delta i den vetenskapliga debatten. Andra experter får gå in och tycka om det, säger Håkan Fischer.

Däremot anser han att institutionen måste se till att undervisningen är god och vilar på vetenskaplig grund.

– Det finns inget organ för sådana här ovanliga situationer. Vi ska se om vi behöver ändra kursplaner eller ta bort föreläsningar som inte borde vara där. Vi får diskutera hur vi ska jobba framöver. Vi kommer att inleda en dialog om det, säger Håkan Fischer.

En gång tidigare har institutionen rensat bland kurslitteraturen i rättspsykologi. Efter att Thomas Quick friades 2013 plockades Sven Å Christiansons bok "I huvudet på en seriemördare" bort. 

På torsdagsmorgonen medverkade Sven Å Christianson i Sveriges Televisions Gomorron Sverige med anledning av Kevin-fallet och säger så här om sin roll i förhören.

– Min roll i det här är väldigt begränsad, jag har tagit del av förhör men det är inte jag som håller i dem.

Sven Å Christianson uppger att han tagit del av tio förhör och varit med vid en så kallad vallning med en av pojkarna. Att han skulle ha gett instruktioner via en öronsnäcka tillbakavisar han.

– Det var barnpsykologer som gjorde. Jag kan inte ta ansvar för handlingar och förhör som jag inte var inblandad i, säger Sven Å Christianson till SVT.

Han står fast vid åsikten att barn som varit med om hemska saker ska få god tid på sig i förhör. Samtidigt beskriver han de förhör som visats i Dokument inifrån som ”förskräckliga”.

– Jag tog väldigt illa vid mig, varför ingriper inte barnpsykologen här? säger han till SVT.

Relaterat material
Tipsande läkare efterlyser granskning av psykologiprofessor

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler