Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Kortison tros hjälpa fler för tidigt födda

Kortison som ges endast några timmar innan förlossning kopplas till halverad dödlighet hos för tidigt födda barn, enligt en studie i Jama Pediatrics.

Annons:

– Det är överraskande eftersom det är en grundmurad sanning bland förlossningsläkare och barnläkare att behandlingen har klart sämre effekt om det inte hinner gå 24 eller helst 48 timmar från det man ger läkemedlet till att barnet föds, säger Mikael Norman, överläkare i neonatologi och professor på Karolinska institutet, som lett studien.

Kortison rekommenderas innan förlossning för de kvinnor som riskerar att föda innan graviditetsvecka 34 för att minska risken för död och sjukdom hos det förtidigt födda barnet. Den aktuella studien visar att läkemedlet kan ha en snabbare insättande effekt än vad man tidigare trott så.

Den framåtblickande studien inkluderade data från 4 600 förtidigt födda barn från elva europeiska länder. Av barnen till de mödrar som inte fick kortison var det en femtedel som dog.

Resultatet visar att kortison till modern tycks kunna ge en direkt minskning av risken för död hos barnen. Lägst nivå nåddes när barnet föddes 18 till 36 timmar efter att modern fått kortison, då sågs mer än en halverad risk för död. Även ett tidsintervall på endast tre timmar från det att kortisonet gavs till att barnet föddes visade en minskad risk på 26 procent.  

Studien var inte randomiserad och kan därmed inte visa ett direkt orsakssamband men Mikael Norman tror ändå att resultatet kommer att påverka klinisk praxis.

– Jag tror det kommer att påverka praxis så att fler kvinnor som föder för tidigt får kortison. Det andra är att man idag ger två doser med ett dygns mellanrum, men eftersom vårt resultat visar att behandlingen fungerar redan efter en enda dos och några timmar så kommer man nog att börja diskutera om det verkligen behövs upprepade doser.

 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler