Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Humant papillomvirus.

Humant papillomvirus. Bild: Thinkstock

Ny screeningmetod för livmoderhalscancer

Ett nationellt vårdprogram införs och alla kvinnor över 30 ska nu även analyseras för humant papillomvirus, HPV.

Annons:

Enligt ett pressmeddelande från Regionala cancercentrum i samverkan har alla landsting ställt sig bakom de nya riktlinjerna och införandet beskrivs som den största förändringen sedan screeningprogrammet infördes i starten av 1960-talet. Förändringen innebär att alla cellprover nu även ska analyseras för HPV vilket ska göra screeningen säkrare, effektivare och mer likvärdig i landet.

Enligt pressmeddelandet förväntas antalet fall av nyinsjuknande i livmoderhalscancer på sikt minska med mellan 10 och 20 procent till följd av den nya screeningmetoden.

– Genom att i samma gynekologiska cellprov även söka efter vissa typer av humant papillomvirus kan sjukvården identifiera riskgrupper som kan följas upp noggrannare än tidigare. Samtidigt kan den kvinna som får ett testresultat som visat att allt ser normalt ut känna sig ännu tryggare och säkrare än tidigare, säger Björn Strander, gynekolog och ordförande i den nationella vårdprogramgruppen vid Regionala cancercentrum i samverkan, i pressmeddelandet.

Då den nya metoden innebär att fler kvinnor kan få ett provsvar som kan skapa oro och ångest är det enligt pressmeddelandet mycket viktigt med kommunikation och olika typer av informationsinsatser.

Screening för HPV kommer att utföras av landstingen och förutsätter att viss it-utveckling finns på plats. Något som i majoriteten av landstingen beräknas vara klart under 2018.

Relaterat material
Klart för nytt program för livmoderhalscancer

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler