Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Mats Runsten.

Mats Runsten. Bild: Vårdförbundet

Vårdförbundets ordförande i Skåne slutar

Efter fem år som ordförande för Vårdförbundets Skåneavdelning väljer nu Mats Runsten att lämna sitt uppdrag.

Annons:

Mats Runstens mandat som lokalordförande löper egentligen fram till avdelningens årsmöte i slutet av september i år, men enligt uppgifter till Dagens Medicin väljer han att lämna sitt uppdrag redan i juni.

Stämmer det?

– Det är något som inte är helt spikat än, men det finns en möjlighet att det ligger sanning i det, säger Mats Runsten till Dagens Medicin under fredagsmorgonen.

Han konstaterar att han själv vill berätta för sina medlemmar när och i så fall hur han avgår.

Senare under dagen meddelar han delar av Vårdförbundet via mejl att han lämnar sitt uppdrag som avdelningsordförande den 13 juni. "Jag går till ett nytt jobb som chef i en verksamhet som vill att jag börjar så fort som möjligt", skriver han i mejlet.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att styrelsen för Skåneavdelningen blev ifrågasatt vid årsmötet i september 2016, men efter en omröstning fick medlemmarnas förtroende.

Har det påverkat ditt beslut?

– Nej, absolut inte.

Mats Runsten har varit ordförande i Skåne i fem år och säger att det varken gynnar honom eller Vårdförbundet om han sitter på övertid, eller för länge, som han uttrycker det. Han har därför sedan tidigare meddelat att han inte kandiderar till ett nyval på posten.

– Man lägger all sin tid och energi på sitt förtroendeuppdrag och gör en insats. Men man kommer till en punkt där det är dags att kliva åt sidan, och där är jag nu.

Han kallar ordförandeposten för utsatt och gränslös.

– Man har alltid hur mycket som helst att göra och man är ständigt påpassad. Fem år är en lång tid i den här positionen och tillräckligt lång för mig i alla fall. Nu får andra ta över.

Vem som tar över ordförandeskapet när Mats Runsten väljer att gå i förtid är oklart då vice ordförande i avdelning Skåne, enligt Vårdförbundets hemsida, inte är i tjänst. 

Relaterat material
Vårdförbundet försvarar sig mot trollattack

Kommentarer