Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Större blodproppar i hjärnan kan effektivt avlägsnas med ett litet metallnät, en så kallad stent retriever.

Större blodproppar i hjärnan kan effektivt avlägsnas med ett litet metallnät, en så kallad stent retriever. Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Fokus på trombektomi i nya riktlinjer

Behandlingsmetoden trombektomi får högsta prioritet i remissversionen av de uppdaterade nationella riktlinjerna för vård vid stroke. 

Annons:

Det innebär att Socialstyrelsen vill att metoden ska användas mer än vad som görs i dagsläget. Trombektomi har visats vara effektiv för att avlägsna större blodproppar i hjärnan samtidigt som behandlingen leder till kostnadsbesparingar för samhället på sikt. Behandlingen går ut på att blodproppar tas bort mekaniskt med hjälp av ett metallnät.

– ­I de tidigare riktlinjerna fanns ingen rekommendation om trombektomi, men nu finns flera studier som ger metoden ordentligt vetenskapligt stöd, säger Anna Lord som är projektledare för de nya nationella riktlinjerna, i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

En stor del av rekommendationerna i remissversionen fokuserar på att stärka vårdkedjan med förebyggande åtgärder, insatser i akutskedet samt rehabilitering.

Med de nya rekommendationerna kommer kostnaderna för strokevården att öka. Dessutom ställs högre krav på kompetens, exempelvis när det gäller att kunna erbjuda fler patienter trombektomi. Det innebär att fler läkare som utför metoden behöver utbildas, så kallade neurointerventionister. I dag finns sammantaget runt 20 utförare i Sverige. 

Dagens Medicin har nyligen rapporterat om att vissa universitetssjukhus satsar på snabbspår för trombektomi. Läs mer i nummer 18/17.

En slutlig version av de nationella riktlinjerna för strokesjukvård ska publiceras under våren 2018. 

Relaterat material
Snabbspår ska rädda liv vid stroke

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler