Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Tidig födsel tycks ge ökad risk för hjärtsvikt

Barn som föds för tidigt tycks kunna ha ökad risk för att drabbas av hjärtsvikt under barn- och ungdomsåren, visar en ny studie utförd av forskare vid Karolinska Institutet.

Annons:

Tidigare studier av för tidigt födda har visat på en ökad risk för högt blodtryck, stroke och död i hjärt-kärlsjukdom. I en registerstudie av 2,6 miljoner individer verkar forskarna hittat en möjlig koppling mellan för tidig födsel och hjärtsvikt.

Forskarna poängterar dock att hjärtsvikt är ovanligt bland barn och vuxna, och risken att drabbas är liten även för dem som är för tidigt födda. Resultatet från studien visar att barn som föds före 28:e graviditetsveckan har en ökad risk för hjärtsvikt med 0,88 fall per 100 000 personår.

"Vi ser att risken att drabbas av hjärtsvikt är högre bland för tidigt födda och att risken ökar med kortare graviditetslängd. Ju tidigare du föds, desto större riskökning", säger artikelns försteförfattare Hanna Carr i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler