Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Bild: Göran Billeson

Sjukhus fick flytta barnmorskornas semester

Vrinnevisjukhuset i Norrköping agerade inte fel när fem barnmorskor fick sina semestrar flyttade och uppdelade. 

Annons:

Arbetsdomstolen har nu meddelat sin dom i en tvist mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren, Region Östergötland. Upprinnelsen är att fem barnmorskor under sommaren 2014 tvingades att ändra sina semestrar.

Enligt domen gjorde arbetsgivaren inte fel när den ändrade barnmorskornas beviljade semestrar. Därför anser domstolen inte att barnmorskorna har rätt till skadestånd. Trots att arbetsgivaren underrättade en av barnmorskorna om att dennes semester skulle ändras för sent, så utgör detta inte något brott mot kollektivavtalet. Samtidigt som Arbetsdomstolen avslår Vårdförbundets talan om allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet, så döms förbundet att betala för rättegångskostnaderna, som uppgår till nära 295 000 kronor plus ränta.

Pia Molander, förbundsombudsman vid Vårdförbundets avdelning i Östergötland, anser att domslutet är tragiskt.

– I en situation där villkoren för de anställda i hälso- och sjukvården redan är så dåliga kommer den här domen att göra det ännu svårare att stanna och kunna rekrytera, säger hon till tidningen Vårdfokus.

Däremot så anser Arbetsdomstolen att en av barnmorskorna borde ha underrättats tidigare om den ändrade semestern. Att så inte var fallet utgör ett brott mot formaliareglerna och mot arbetsgivarens underrättelseskyldighet. Fördröjningen i beskedet om ändrad semester var cirka en vecka. För det får barnmorskan rätt till ett bötesbelopp på 10 000 kronor, som ska betalas ut av Region Östergötland.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler