Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Forskare: Välj trippelterapi före biologiska läkemedel vid RA

Vid reumatoid artrit bör trippelterapier testas innan biologiska läkemedel förskrivs, enligt ny forskning. Förutom att effekten nästan är densamma blir notan betydligt billigare. 

Annons:

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om studien RACAT där forskare fann att kombinationer av konventionella läkemedel inte var sämre än dyrare, biologiska läkemedel. Detta gällde för patienter med reumatoid artrit som inte fått tillräcklig effekt av mediciner innehållandes metotrexat.

Nu har forskare i USA och Kanada gjort en kostnadseffektiv analys baserat på studieunderlaget för att visa hur mycket pengar som kan sparas in med trippelterapier vid livslång medicinering.

Enligt resultaten gav det biologiska läkemedlet Enbrel (etanercept) en marginellt bättre klinisk effekt. Utifrån forskarnas beräkningar skulle den förbättringen motsvara 55 extra dagar utan symtom vid livslång behandling. Detta jämfört med trippelterapier där läkemedlen innehöll sulfasalazin och hydroxiklorokin.

Prislappen för den lilla kliniska effekten var dock hög, skriver forskarna som påpekar att medicinering med biologiska läkemedel kan kosta flera tusen dollar i månaden. Enligt deras kostnadskalkyl skulle man kunna spara in närmare 78 000 dollar per patient, vilket motsvarar runt 700 000 kronor, om trippelterapier används framför biologiska läkemedel.

Det är viktiga fynd som presenteras i analysen, skriver två kanadensiska forskare i en ledarkommentar. Att ge billigare läkemedel – vars effekt liknar den som ses för dyrare alternativ – frigör värdefulla resurser för sjukvården, menar de. Ledarskribenterna påpekar att väldigt få patienter med reumatoid artrit i USA får trippelbehandlingar i dagsläget.

Att man inte kunde ta hänsyn till eventuella biverkningar på sikt med de två behandlingsalternativen är en svaghet med fynden, skriver forskarna. Analysen är publicerad i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Läs mer i abstract:

Relaterat material
Trippelkombo var bra vid reumatoid artrit

Kommentarer