Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Jättelön för chef i offentlig verksamhet

Närmare en kvarts miljon kronor i ­månaden och gräddfil till vården. Det får vd:n för det offentligägda SOS Alarm AB. ”Ned­värderande mot sjukvården”, anser kritiker. 

Annons:

Medianlönen för en vd i privat sektor är 81 000 kronor per månad, enligt Svenskt Näringsliv. En direktör i den offentligt finansierade sjukvården kan tjäna tre gånger så mycket, visar en gransking som Dagens Medicin har gjort av direktörer och ledande befattningshavare i landsting, vårdbolag och på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Den som tjänar mest i granskningen är Maria Khorsand, vd för SOS Alarm AB, som ägs till lika delar av staten och SKL, genom SKL Företag AB.

Hennes lön är närmare 250 000 kronor i månaden. Företaget har 900 anställda och omsätter runt en miljard kronor om året.

– Lönen ligger inom inter­vallet för vd:ar inom statliga bolag med den omsättningen, säger Eva Fernvall, ordförande i SOS Alarm, med en egen förvärvsinkomst på 1,8 miljoner­ kronor år 2015.

SOS Alarm har inte någon större konkurrens, och det är svårt att hitta liknande verksamhet att jämföra med. Men en rad direktörer på sjukvårdsområdet, med flera tusen anställda och högre omsättningar, tjänar mindre än SOS Alarms vd.

– Det är höga löner i den här världen, det håller jag med om, säger Eva Fernvall som även är chef för samhällsrelationer på Apoteket AB och tidigare har varit ordförande för Vårdförbundet. Då var hon kritisk till höga direktörslöner.

”För många är det en slags bekräftelse på att chefer och direktörer struntar i det som andra behöver bry sig om, det vill säga samhällsekonomin”, sade hon 2000.

– Jag tycker fortfarande att sjuksköterskor är för lågt betalda, och nej det är inte rättvist när stora grupper blir eftersatta lönemässigt och gapet mellan ledning och lön­tagare ökar, säger Eva Fernvall i dag.

Att ge en vd i ett offentligt bolag hög­re lön än en förvaltningschef, som har mer omfattande uppdrag, är omotiverat, tycker Anna Thomasson, docent vid Ekonomihögskolan i Lund, som forskat om offentliga företag.

– Det finns ingen anledning. Det handlar ju bara om att man organiserat den verksamheten på ett annat sätt, säger hon.

SOS Alarm AB betalar även en privat sjukvårdsförsäkring till sin vd. Något som kan rimma illa med den S-ledda regeringens syn på grädd­filer i vården.

– Vi har inte haft någon diskussion om detta. Sjukvårdsförsäkringar förekommer i flera statliga bolag, säger Eva Fernvall.

– Det blir lite absurt när offentliga bolag betalar sjukförsäkringar. Det blir som en nedvärdering av den egna verksamheten och de som jobbar i den, tycker Anna Thomasson.

Även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro upprörs över försäkringarna.

– De urholkar systemet för den gemen­samma sjukvården, som vi vill ha. Detta är något som politikerna borde titta på, säger Sineva Ribeiro, som själv har en månadslön på 97 000 kronor.

– Självklart kan lönen sticka i ögonen. Men det är inte jag som sätter den och mitt uppdrag innebär att jag arbetar hårt för att mina medlemmar ska få högre lön. Det är deras löner och villkor som ligger fel, säger hon.

I landstingsvärlden har direktörslönerna nått nya nivåer, särskilt i Stockholm där flera direktörer har årslöner på över två miljoner kronor. Det har fått oppositionen att reagera.

– Vi måste stanna upp och analysera detta, det gäller även politikerarvodena. Annars riskerar vi att bli fartblinda, säger oppositionslandstingsrådet Jens Sjöström (S), med ett arvode på 117 000 kronor i månaden.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler