Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Anna-Lena Sörenson, som är regeringens särskilda utredare av apoteksmarknaden.

Anna-Lena Sörenson, som är regeringens särskilda utredare av apoteksmarknaden. Bild: Karin Johnsson

Utredare kan tänka sig reglering av läkemedelsbolagens priser

En reglering av handelsmarginalen skulle förbättra patienternas ställning på apoteksmarknaden. Det säger Anna-Lena Sörenson, som är regeringens särskilda utredare av apoteksmarknaden, i en intervju med Apoteksmarknaden.

Annons:

Du läser en del av en intervju från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

Vad är din bedömning av tillståndet i apoteksbranschen?

– Jag tycker att Åsa Kullgren stora betänkande gav bra kunskaper. Det är en mogen bransch som har hittat sina former. Vad vi ska göra nu är att rätta till en del ’snedsitsar’. Det är ett komplicerat område, en marknad som är omgiven av strikta regler, så det är kanske inte så konstigt om allt inte blev rätt vid omregleringen, säger Anna-Lena Sörenson, riksdagsledamot (S) och regeringens särskilda utredare.

Kan du säga något om hur långt ni har kommit i utredningen?

– Vi försöker att ha alla spår öppna samtidigt. Men den del som vi ska leverera först – handelsmarginalen på receptbelagda läkemedel utanför förmånen – är det som vi kommit längst med. Vi har pratat med branschen, referensgruppen, träffat intressenter och läst Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket rapport från 2015. Tanken är att vi ska ta vid efter den. I rapporten föreslogs bland annat en oberoende prisjämförelsesajt för läkemedel, den tror jag att man har avfört. 

Vilken är den svåraste nöten att knäcka för utredningen?

– Jag skulle säga att det är handelsmarginalen eftersom frågan är systempåverkande. Om vi skulle införa en prisreglering, hur påverkar det tillgången till läkemedel, blir det dyrt, måste handelsmarginalen höjas? Det måste vi ta ställning till.

Vad talar för och vad talar emot en reglering av handelsmarginalen på receptbelagda läkemedel utanför förmånen?

– Det som talar för är att det kan betyda en mer jämlik tillgång till läkemedel. Det skulle underlätta för patienterna och förbättra deras ställning på marknaden. De har ingen stark ställning i dag, inte heller landstingen. De kan inte pressa priserna utan måste betala beroende på vilket apotek som patienterna går till. Det som talar emot är att det skulle vara systempåverkande att införa en handelsmarginal.

Du läser en del av en intervju från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler