Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Melvin Samsom.

Melvin Samsom. Bild: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Karolinska vill att andra ska lära av Macchiarini-fallet

I ett inlägg i the Lancet konstaterar Karolinskas sjukhusdirektör Melvin Samsom att sjukhuset felat och att operationer av artificiella luftstrupar inte är redo att användas på patienter.

Annons:
Paolo Macchiarini
Bild: Oskar Kullander/Bildbyrån

I inlägget, som publicerats den 27 maj i tidskriftens del märkt correspondence, skriver Melvin Samsom att han känner sig förpliktigad att dela med sig av de lärdomar som Karolinska universitetssjukhuset dragit efter de tre syntetiska operationer som Paolo Macchiarini genomfört vid sjukhuset.

Melvin Samsom konstaterar att alla patienter avlidit och att de dåliga resultaten ledde till en tveksamhet kring huruvida tekniken fungerade och att det därför tillsattes en extern granskning. I själva verket utsågs Kjell Asplund till extern granskare av Macchiariniärendet i februari 2016, efter kritik mot att Karolinska universitetssjukhusets chefläkare först fått uppdraget. Vid det tillfället var även den tredje patienten vid liv och intensivvårdades i USA.

Melvin Samsom redogör i Lancetinlägget även för slutsatserna i Kjell Asplunds utredning och konstaterar att Paolo Macchiarinis operationsmetod inte var klar att användas på människor. Han skriver också att granskningen visar att sjukhuset missade att se varningsflaggorna och att det startats ett förbättringsprogram för att något liknande inte ska inträffa igen. Programmet ska innefatta allt från rekryteringsprocessen till hur de kliniska besluten ska fattas.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler