Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Inger Bergström, regiondirektör.

Inger Bergström, regiondirektör.

Miljonavtal hemlighölls — nu ses rutiner över

En före detta chef vid landstinget Västernorrland fick ett sällsynt förmånligt avtal när hon slutade. Avtalet, som kostat landstinget tre miljoner kronor, hemlighölls.
Nu när det avslöjats lovar landstingsledningen en översyn av regler och rutiner.

Annons:

– Jag vill å det bestämdaste säga att landstinget inte är en korrupt organisation. Men det finns problem och de problemen har kommit fram, sade regionrådet Erik Lövgren (S) vid en presskonferens på onsdagen.

Han syftade på ett avtal som lokala medier uppmärksammat stort den senaste tiden, och som skrevs för den förra personaldirektören Lena Thelin fick när hon lämnade posten 2013. Avtalet innebar att hon fick 69 000 kronor i månaden i 30 månader samt en dyr utbildning. Lönen fortsatte att betalas ut efter det att Thelin fått ett nytt välavlönat arbete.

Avtalet diariefördes aldrig och avslöjades först helt nyligen av P4 Västernorrland. Som en följd valde landstingets regiondirektör Inger Bergström att säga upp sig. Det var hon som upprättade avtalet på uppdrag av dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson.

Avtalet blir nu ett ärende för landstingets jurister och revision. Dessutom ska interna regler och rutiner ses över för att förhindra nya övertramp. Delegationsordningen ska ses över och konsekvenserna av regelbrott tydliggöras.

Vad som ligger bakom det guldkantade avtalet är inte klarlagt. Erik Lövgren kände till att det fanns ett ”komplicerat personalärende” men sade på pressträffen att han varken då eller nu borrat vidare i frågan.

Klart är att avtalet kostat skattebetalarna tre miljoner kronor. Landstinget Västernorrland har tidigare fått rubriker både nationellt och internationellt efter beslutet att lägga ned BB i Sollefteå, av besparingsskäl.

Relaterat material
Fallskärm till chef värd 3 miljoner hölls hemlig

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler