Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Bild: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Skarp kritik mot sänkta kompetenskrav

Sänkta kompetenskrav är förödande för ambulanssjukvården enligt Nät­verket för ut­bildning av ambulanssjuksköterskor som nu slår larm. 

Annons:

I en debattartikel i Svenska Dagbladet går Nät­verket för ut­bildning av ambulanssjuksköterskor till hårt angrepp mot att flera regioner sänker nyanställningskraven i ambulanssjukvården. ”Med ambulanssjuksköterskor möjliggörs en patientsäker vård, god katastrofberedskap och kvalitetssäkrad introduktion av oerfarna kollegor”, skriver de bland annat.

De skriver att en lägre kompetensnivå med ambulanssjukvårdare riskerar att bli samhällsfarlig. I artikeln argumenterar de för att båda vårdarna i en ambulans behöver vara ambulanssjuksköterskor för att möjliggöra ”en kollegial dialog om bedöm­ning, vårdåtgärder, läkemedels­behand­ling och att kunna hjälpa patienten till rätt vårdform”.

Nät­verket för ut­bildning av ambulanssjuksköterskor består av universitetsadjunkter, kliniska adjunkter, doktorander, lektorer, forskare och verksamma ambulanssjuksköterskor vid landets universitet och högskolor. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler