Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Joel Marklund/Bildbyrån

Bröstimplantat gör mammografi osäker

Varje år blir antalet kvinnor med bröstimplantat fler. Dessa gör att mammografi blir mer osäker, visar en studie.

Annons:

Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Den brukar kännas som en knöl i bröstet eller mot armhålan. Att bröstvårtan eller huden på bröstet dras in kan också vara ett symtom.

Operation är den vanligaste behandlingen men operation kompletteras ofta med strålning och cytostatika.

Om cancern upptäcks tidigt kan den oftast botas.

Källa:1177.

Inom sjukvården finns en oro över att cancer inte ska gå att hitta under mammografiundersökningar av kvinnor med implantat.

Under mammografiröntgen ligger implantatet som en vit massa i bilden och under den skulle cancer kunna gömma sig, skriver Sveriges Radio. Det gör att fler bilder på dessa kvinnor kan behövas, för att säkerställa att så inte är fallet.

I Sverige gör man på fem olika sätt vid undersökningen, visar en studie som bland annat röntgensjuksköterskan Carina Henriksson har gjort. Hon efterlyser nationella riktlinjer, något som inte finns i dag.

– Att man gör lika är absolut en fördel, vi strävar ju efter att ha standarder som är utprovade så vi vet att vi inte missar något.

Hur implantat faktiskt påverkar mammografi finns det inte mycket forskning om. Det finns inte heller några vetenskapliga bevis för att det skulle försvåra upptäckten av cancer. Trots det skapar implantaten bekymmer.

– Man blir lite mindre säker på att man verkligen har uteslutit cancer, säger Sophia Zackrisson, överläkare och forskar om bilddiagnostik vid cancer, till Sveriges Radio.

Kommentarer