
Bild: Norstedts Juridik

Bild: Norstedts Juridik
Stockholm får betala 20 miljoner i upphandlingsböter
UPPDATERAD Förvaltningsrätten dömer Stockholms läns landsting till böter i två ärenden gällande otillåten direktupphandling.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Bild: Emilia Öije Bergqvist
Stockholms läns landsting, SLL, tecknade 2008 ett avtal med ett privat vårdbolag gällande röntgen, primärvård, äldrevård, psykiatri och specialistvård. Avtalet har sedan förlängts i omgångar utan att någon ny upphandling har gjorts varför Konkurrensverket anser att det rör sig om en otillåten direktupphandling, rapporterar Sveriges Television Nyheter Stockholm.
SLL har hävdat rätt till ett undantag då det anser sig haft synnerliga skäl till att förlänga avtalet, värt 200 miljoner kronor, för att trygga framtidsplanen för patientsäkerheten och att landstinget annars skulle riskera att sakna vårdutbud under en viss tid. Ärendet har nu hamnat hos förvaltningsrätten och myndigheten köper inte SLL:s resonemang och skriver enligt SVT följande i sin dom:
”Brådska på grund av egen bristande planering medför till exempel inte en rätt för den upphandlande myndigheten att företa en direktupphandling.”
Domstolen dömer därför landstinget att böta maxbeloppet, tio miljoner kronor, i upphandlingsskadeavgift. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kallar böterna för ett lågvattenmärke och lovar att landstinget i framtiden inte ska ha några fler böter.
– Jag menar att förvaltningsrätten resonerar logiskt i sin dom. Det här är absolut inte acceptabelt. Oavsett skäl så ska alltid lagstiftningen följas, säger hon till SVT.
Under måndagmorgonen kom ytterligare en dom från förvaltningsrätten gällande otillåten direktupphandling. Även denna gång dömdes Stockholms läns landsting att betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
”Även detta är ett lågvattenmärke och under all kritik, men det visar också att det arbete som vi påbörjat med att vässa landstingets upphandlingsorganisation är rätt och viktigt”, skriver Irene Svenonius i ett mejl till Dagens Medicin.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.