
Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och vikarierande sjukvårdsminister, ger ett uppdrag till Försäkringskassan om kompletteringar av läkarintyg. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och vikarierande sjukvårdsminister, ger ett uppdrag till Försäkringskassan om kompletteringar av läkarintyg. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Kompletteringar av läkarintyg utreds
Regeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att utreda omfattningen och orsakerna till kompletteringar av läkarintyg vid sjukskrivning.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

I maj slog Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma larm i Dagens Medicin (nr 18/17) om att allt fler läkare i primärvården får sina intyg om sjukskrivning returnerade för komplettering från Försäkringskassan. Nu tar regeringen tag i frågan.
– Lika upprörda som läkarna är på ena hållet. Lika frustrerade är naturligtvis Försäkringskassans personal över att de upplever att de behöver skicka tillbaks uppemot 40 procent av de läkarintyg som kommer in för kompletteringar. På var sitt håll är man frustrerad, arg och tycker att det här inte fungerar på ett bra sätt. Och den som kommer i kläm är den enskilde, säger Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och vikarierande sjukvårdsminister.
Regeringen ger därför Försäkringskassan i uppdrag att utreda kompletteringarna. Uppdraget innebär att Försäkringskassan ska redovisa andelen kompletteringar, vilka uppgifter kompletteringarna avser, sjukfallslängd, fördelning efter kön, ålder, diagnos och arbetsmarknadsstatus samt fördelningen av kompletteringar mellan primärvård och specialistvård och fördelningen mellan landets regioner.
– Det finns ingen samlad bild av problematiken. Varken från Försäkringskassan eller från hälso- och sjukvården. Försäkringskassans uppdrag blir nu att skapa sig en bild av hur det de fakto ser ut. Vad det beror det på och vad vi skulle kunna förbättra eller göra åt det, säger Annika Strandhäll.
Hon är beredd att agera utifrån de slutsatser som Försäkringskassan presenterar.
– Med utgångspunkt från det kommer vi naturligtvis se om vi behöver vidta ytterligare åtgärder eller göra förändringar. Vi som ansvariga politiker måste i det här läget ställa krav på våra myndigheter att man måste klara samverkan för att människor ska ha möjlighet att komma tillbaka till hälsa och arbete igen, säger Annika Strandhäll.
I oktober ska Försäkringskassan redovisa uppdraget till regeringen.
Kommentarer