Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

 

Varför utrotar vi inte hepatit C i Sverige?

DM-Play. Det är möjligt att behandla och bota patienter med hepatit C, men för att minska smittspridningen och på sikt utrota sjukdomen behövs en långsiktig strategi. Vem ska ha rätt att bestämma vem som ska bli behandlad? När ska vi få till en nationell elimineringsstrategi för hepatit C i Sverige?

Annons:

I dag bär ungefär 40 000 svenskar på det smittsamma hepatit C-viruset. Varje år botas nära 2500 personer, men ungefär lika många smittas varje år. Hepatit C sprids via blod och flertalet som smittas är missbrukare som delat injektionsspruta med en redan smittad person. Det finns nya läkemedel med god effekt och lindriga biverkningar, som på mindre än 12 veckor kan bota patienten helt från hepatit C. Ändå finns ingen plan för hur man ska behandla alla i denna utsatta grupp. Vem ska avgöra vem som får behandling och vem som inte ska få? Det är möjligt att eliminera hepatit C i Sverige med en långsiktig strategi. Vilka åtgärder krävs för att minska den pågående smittspridningen? Är det dags för Sverige att ta fram en nationell handlingsplan för hepatit C?

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler