Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Fler känner till vad sepsis är

Sepsisfondens senaste undersökning visar att 30 procent av svenskarna känner till vad sepsis är, vilket är en ökning jämfört med för två år sedan då samma siffra var 21 procent. Sepsisfonden tycker dock fortfarande att nivån är för låg trots ett idogt arbete

Annons:

Sepsis

Kallas även blodförgiftning.

Livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen.

Närmare 40 000 människor drabbas i Sverige varje år. Av dessa dör cirka 20 procent.

 

Detta kan jämföras med andra tillstånd, exempelvis hjärtinfarkt där 96 procent av de som ingick i undersökningen för två år sedan kände till eller en något ovanligare sjukdom som leukemi som 92 procent kände till.

– När det gäller sepsis är en snabb diagnos och snabb korrekt vård viktig. Att kunskapen om sepsis är låg kan bidra till att många människor som drabbas kommer under vård alldeles för sent. Att öka kännedomen är en mycket viktig faktor i kampen mot sepsis, säger Adam Linder, infektionsläkare i Lund och ordförande för Sepsisfonden, i pressmeddelandet.

Världshälsoorganisationen, WHO, har tidigare i vår lyft frågan till ett världshälsoproblem, vilket innebär att medlemsländerna också får större krav att sätta fokus på frågan. 

Relaterat material
Läkare: Vårdguiden är missvisande

Kommentarer