Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

På bilden från vänster Jonas Sommar, verksamhetschef Visborgs vårdcentral i Visby, Marina Tuutma, ordförande, Svenska Distriktsläkarföreningen, Eva Olofsson (V), ordförande beredning för primärvård och äldreomsorg, SKL, Jonas Ålebring, ordförande, SYLF, Johan Forssell, vice ordförande socialförsäkringsutskottet, (M).

På bilden från vänster Jonas Sommar, verksamhetschef Visborgs vårdcentral i Visby, Marina Tuutma, ordförande, Svenska Distriktsläkarföreningen, Eva Olofsson (V), ordförande beredning för primärvård och äldreomsorg, SKL, Jonas Ålebring, ordförande, SYLF, Johan Forssell, vice ordförande socialförsäkringsutskottet, (M).

Vill se hårdare lagkrav på arbetsgivarna

Ställ tuffare krav på förebyggande arbete från arbetsgivarna. Det krävde Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma när den psykiska ohälsan diskuterades under Almedalsveckan. 

Annons:

Praktikertjänst hade bjudit in till seminarium i Visby om hur primärvården kan arbeta för att minska sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa. Mer satsningar på förebyggande arbete och en bättre samverkan mellan sjukvården, arbetsgivarna och Försäkringskassan var några av de recept som lyftes fram på seminariet. 

Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma tyckte dock inte att detta är tillräckligt. Hon vill att regeringen genomför ett antal lagändringar.

– Vi vill se en modernisering av hela arbetsmiljölagstiftningen, säger Marina Tuutma.

Hon vill se en lagstiftning som ställer tuffare krav på arbetsgivarna att arbeta förebyggande för att förhindra sjukskrivningar. Dessutom vill hon se en lag som kräver att alla arbetsgivare tillhandahåller företagshälsovård.

Samarbetet med arbetsgivarna var något som även de andra paneldeltagarna lyfte fram.

– Om inte arbetsgivaren är med i samtalet om arbetssituationen så blir det svårt att lyckas göra det som behövs, sade Eva Olofsson (V), ordförande i beredningen för primärvård och äldreomsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler