Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Dålig koll på försvunnen narkotika

Många av landets största sjukhus har dålig överblick över hur mycket narkotiska preparat som försvinner årligen. Ett svinn på över 5 000 preparat finns registrerat för 2015 men det kan röra sig om mer, visar en granskning som Dagens Nyheter gjort.

Annons:

Det finns inga bindande regler för hur sjukhusen ska rapportera svinn av narkotiska preparat, bara riktlinjer från Socialstyrelsen. Därför skiljer sig rutinerna åt. På vissa sjukhus finns uppgifterna enbart på den berörda avdelningen, och man saknar överblick. Avdelningschefer skyller också på att man "inte kan registrera varje enskild tablett som försvinner".

Bland de 24 sjukhus som DN granskat har alla minst en polisanmäld narkotikastöld, som inte registrerats på sjukhuset. Flera sjukhus kan inte lämna ut uppgifter om svinnet under 2015, bland dem Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Blekingesjukhuset, Södersjukhuset och Skaraborgs sjukhus.

Svinnet förklaras med den mänskliga faktorn, men också med regelrätta stölder. Opioider, morfinliknande preparat, är det som stjäls mest. Många av preparaten är livsfarliga vid en överdos.

 

Kommentarer