Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Zinbryta

Zinbryta Bild: Pressbild/Biogen

Zinbryta utreds för misstanke om leverskada

Begränsad användning av MS-läkemedlet Zinbryta (daclizumab) rekommenderas av europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, Prac. Detta på grund av en utredning om misstänkt risk för leverskada.

Annons:

På Läkemedelsverkets hemsida står det att användningen tillfälligt bör begränsas till enbart patienter med högaktiv skovvis förlöpande sjukdom som inte har svarat på viss annan behandling samt patienter med snabb utveckling av skovvis förlöpande sjukdom som inte kan behandlas med andra läkemedel. Läkemedlet får inte heller ges till patienter med leverskada.

Dessutom rekommenderas inte nyinsättning av Zinbryta till patienter med andra samtidiga autoimmuna tillstånd förutom multipel skleros och försiktighet bör iakttas om Zinbryta ges tillsammans med läkemedel som kan skada levern.

Granskningen påbörjades efter att en patient som ingick i en observationsstudie dog samt att det även finns fyra andra fall av allvarlig leverskada rapporterade.

Zinbryta som marknadsförs av Biogen godkändes 2016 för behandling av skovvis förlöpande multipel skleros, MS och redan då var risken för påverkan på levern känd, vilket gjorde att åtgärder vidtogs för att hantera detta.

Relaterat material
MS-läkemedel får subvention

Kommentarer