Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

En kirurg förbereder en donerad njure innan den placeras i mottagaren.

En kirurg förbereder en donerad njure innan den placeras i mottagaren. Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

356 organ donerade i år

Nittioen avlidna människor har hittills i år tillsammans kunnat donera 356 organ. 

Annons:

Nittioen avlidna människor har hittills i år tillsammans kunnat donera 356 organ. Antalet donatorer det första halvåret i år ligger därför i nivå med 2016, då antalet donatorer var högre än någonsin tidigare.

”Ökat fokus på frågan och målmedvetet utvecklingsarbete har gjort hälso- och sjukvården bättre på att identifiera möjliga donatorer och att inte förlora dem under processens gång”, säger Socialstyrelsens utredare Wenche Stribolt i ett pressmeddelande.

Det som doneras mest är njurar, levrar, hjärtan och lungor. Men trots att antalet donatorer blivit fler räcker inte organen till alla som behöver. I år har hittills 19 personer avlidit i väntan på en transplantation, skriver Socialstyrelsen.

Myndigheten konstaterar också att skillnaderna mellan landets sex sjukvårdsregioner är stora. I regionen Stockholm-Gotland var antalet donatorer förra året 26,6 per 10 000 avlidna, medan motsvarande siffra i Sydöstra regionen var 8,8.

Relaterat material
Inera vill se ändrade lagar för enklare organdonation

Kommentarer