Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Alendronat tycks minska risk för höftfraktur

Många äldre som får kortisonbehandling mot till exempel reumatism, drabbas också av benskörhet till följd av behandlingen. Det är därför vanligt med höftfrakturer. Men antal frakturer tycks kunna minskas med hjälp av läkemedelssubstansen alendronat, visar en observationsstudie i Jama.

Annons:

I den tillbakablickande studien, som är gjord vid Sahlgrenska akademin, jämfördes data från två patientgrupper, om drygt 1 800 personer i varje grupp.

Enligt resultatet från studien så tycktes risken för den grupp som fick alendronat i anslutning till sin kortisonbehandling, vara 9,5 höftfrakturer per 1 000 personår jämfört med drygt 27 höftfrakturer per 1 000 personår för de som inte fick alendronat. Uppföljningstiden var i snitt lite drygt ett år.

Studien visar också att bara var fjärde kortisonpatient behandlas med alendronat.

"Att det är så få som får den skyddande behandlingen beror ofta på okunskap och bristande rutiner i sjukvården", säger Mattias Lorentzon, överläkare och professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, i pressmeddelandet.

Begräsningar med studien var ett litet antal händelser samt att det var en observationsstudie, enligt forskarna bakom studien.

Läs abstract:

Kommentarer