
Anders Själander Bild: Sara Själander

Anders Själander Bild: Sara Själander
Nybakad professor hoppas på biobank
Hallå där Anders Själander, som blivit professor vid Umeå universitet och därmed även första professorn i medicin i Landstinget Västernorrland.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Vad har du gjort som förtjänar en professur?
– Forskningsprojekteten har gått riktigt bra och det har blivit en forskning som har varit bärande och flera som har disputerat. Till sist var jag meriterad samt hade professorskompetens, och det var roligt att Umeås rektor tyckte att det kunde jag få bli.
År 2010 fick Anders Själander en lektorstjänst vid den nystartade läkarutbildningen i Sundsvall. Ända sedan dess har han haft en tredjedel forskning i sin tjänst. Forskningen som är registerbaserad handlar främst om att titta på blodförtunnande behandling och risken för blödningar och stroke hos patienter med förmaksflimmer eller venös trombos.
– En frågeställning är hur vi bäst kan använda de blodförtunnande läkemedlen vi har i dag för att så få som möjligt ska få en stroke. Stroke är en allvarlig och inte så ovanlig sjukdom.
Vad innebär utnämningen för dig?
– Det här är en möjlighet för mig att fortsätta forska och låta fler doktorander komma in. De som har disputerat tänkte jag bjuda in som handledare till de nya doktoranderna. På det sättet bygger vi en ny och starkare forskningsmiljö.
Vad kommer vara ditt främsta fokus framöver?
– Vi har fortfarande inte tömt ut blodförtunnande behandling som är mitt huvudintresse. Jag har jämfört den gamla behandlingen waran mot nya orala antikoagulantia, även så kallade Noak. Nu kan vi även börja jämföra de nyare mot varandra.
Anders Själander hoppas även på att börja kunna göra framåtblickande, randomiserade registerstudier för att ta reda på mer om hur det går för patienterna, men även att kunna bygga till biobank för att få med den laborativa delen.
Och han är hoppfull inför framtiden.
– Det finns väldigt mycket att bygga vidare på. Jag har många planer och flera nya intresserade som vill börja forska.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.