Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Infektioner kopplas till hjärtsjukdom

Svåra infektioner, som lunginflammation eller blodförgiftning, kopplas till en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny svensk observationsstudie. 

Annons:

Resultaten, som publicerats i tidskriften European Journal of Preventive Cardiology, antyder att risken är sex gånger högre under det första året efter infektionen. En förhöjd risk finns kvar under flera år. De sjukdomar som är aktuella i sammanhanget är bland andra hjärtinfarkt och stroke.

Studien bygger på data från omfattande undersökningar av 236 000 män vid mönstringen till den allmänna värnplikten. Männen, födda mellan 1952 och 1956, följdes från mönstringen till medelåldern. Forskarna är verksamma vid Örebro universitet.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler