Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Fyra av tio vårdplatser stängda i Stockholm

Sjukvården i Stockholm tvingades hålla fyra av tio vårdplatser stängda i förra veckan.

Annons:

Förra veckan hade sjukvården i Stockholm endast 2 236 öppna vårdplatser av 3 499 fastställda, skriver Svenska Dagbladet, Svd. Enligt Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting, är siffrorna ändå positiva i jämförelse med motsvarande period i fjol.

– Då hade vi ännu färre öppna vårdplatser vid den här tiden, men konstaterade att det var en alldeles för låg nivå. I förra veckan hade vi i alla fall 50 stycken fler än förra året och det är positivt, säger Johan Bratt, till Svd.

Antalet öppna vårdplatser har sjunkit sedan sommarens början. Personalen tar ut lagstadgad semester, samtidigt som det råder personalbrist. Vårdgivarna har planerat för ett lågt antal öppna vårdplatser i slutet av juli och i början av augusti, eftersom det vid den perioden sker lägst antal besök.

– Många har fått ligga kvar på akuten i upp till 24 timmar, andra har hamnat på fel avdelning. Det är ett ansträngt läge, men tyvärr har det blivit lite av en vardag, säger Katarina Averfors VA-sjuksköterska på Karolinska i Huddinge och förtroendevald på Vårdförbundet, till Svd.

Tusentals operationer har fått skjutas fram och patienter hänvisas till andra regioner och till Finland, skriver Svd. Under veckan så hänvisades exempelvis 61 förlossningar till andra sjukhus. Prioritering sker av akut sjuka, medan exempelvis multisjuka äldre kan tvingas vänta på vård.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler