Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Inger Bergström, tidigare regiondirektör i Västernorrland.

Inger Bergström, tidigare regiondirektör i Västernorrland.

Tidigare regionchef avskedas

Den tidigare regiondirektören i Landstinget Västernorrland, Inger Bergström, avskedas efter att ha hemlighållit ett avtal. Oppositionen i landstinget motsätter sig uppsägningen.

Annons:

Anledningen är de ovanligt generösa avtal hon upprättade för en tidigare personaldirektör, och sedan hemlighöll.

Inger Bergström lämnade sin post när avtalen blev kända. Hon hade dock kvar sin anställning i landstinget, men efter fackliga förhandlingar är det nu klart att Bergström avskedas utan rätt till avgångsvederlag.

Tidigare i sommar kom landstingets jurister fram till att hela ärendet kring den tidigare personaldirektören hanterats felaktigt och att avtalet var oskäligt generöst. Men landstingets jurister bedömde att hanteringen sannolikt inte var brottslig. Ärendet har dock polisanmälts.

När den tidigare personaldirektören, Lena Thelin, fick gå kompenserades hon med avtal värt flera miljoner kronor. Hon fick fortsatt full chefslön och en betald utbildning. Att hon fick lämna sin post ska ha berott på inkompetens, medan Thelin själv uppgett att hon utsatts för mobbning av den dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson.

Den nu avskedade Inger Bergström ska ha tecknat det guldkantade avtalet på uppdrag av Anders L Johansson.

Oppositionen i landstinget motsätter sig uppsägningen. 

- Den bästa lösningen för båda parter hade som jag ser det varit att försöka hitta en lämplig tjänst, det hade en trotjänare som Inger varit värd. Inger har inte agerat för egen vinning utan alltid sökt finna lösningar i svåra situationer, att efter så lång tid och med god kunskap är det ovärdigt att bli avskedad, trots misstaget. Avskedandet är ytterst beklagligt, säger Per Wahlberg (M), oppositionslandstingsråd, till P4 Västernorrland. 

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler