Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

VÅRDSAMTAL. Specialistläkaren Tobias Perdahls uppskattade sjukvårdspodd återfinns numera på dagensmedicin.se.

VÅRDSAMTAL. Specialistläkaren Tobias Perdahls uppskattade sjukvårdspodd återfinns numera på dagensmedicin.se. Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

Vårdmaktpodden tar plats i Dagens Medicin

Under sin föräldraledighet fick specialistläkaren Tobias Perdahl idén att starta en podd där sjukvårdens eldsjälar och makthavare får tala till punkt. 

Annons:

Han var då chef för akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. I dag är han medicinsk chef hos en digital vårdgivare.

– Jag saknade en podd som talar om digitaliseringen inom vården. Jag vill fokusera min energi på att utveckla tekniken som hävstång för att förbättra sjukvården, säger Tobias Perdahl.

Tjugo timslånga avsnitt har det hittills blivit sedan starten i november förra året. I höst är bland and­ra nytillträdda sjukvårdsministern Annika Strandhäll (S) inbokad som gäst. Hennes företrädare Gabriel Wikström (S) har redan varit där.

Andra tunga namn som suttit ned vid mikrofonen är samordnaren för effektiv vård Göran Stiernstedt, Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och Krys vd Johannes Schildt.

Tobias Perdahl själv lyfter fram premiäravsnittet med Sara Riggare, spetspatient och doktorand vid Karolinska institutet, som en liten favorit.

– Hon talar om patientperspektivet. Det är det som vi alla som jobbar inom sjukvården bör ha först och främst framför ögonen. Vi tänker att vi är väldigt patientorienterade, och det är vi ofta på individuell nivå, men inte alls som struktur. När läkare blir patienter händer någon­ting, då börjar vi att skifta vårt sätt att tänka hur vi jobbar, säger Tobias Perdahl.

Patientperspektiv, digitalisering och ledarskap löper som en röd tråd genom alla samtal. Att han lyckats få dit gräddan av Sjukvårdssverige tror han hänger samman med att gästerna får tala till punkt och att mötena handlar mer om att lyfta fram goda exempel än att klanka ned på vad som inte fungerar inom vården.

– Jag är inte journalist och för­söker inte ställa dem till svars. Hälften av samtalstiden läggs på positiva saker, vad ska vi göra för att förbättra sjukvården? Vad händer i framtiden? Vad är viktigast just nu? Det är frågor som alla som jobbar inom vården vill tala om, säger Tobias Perdahl.

Som medgrundare och medicinsk chef i den Alerisägda digitala vårdgivaren Healy är han förstås en stor förespråkare av e-hälsa. Han är övertygad om att vården kommer att bli alltmer digitaliserad i takt med att behovet av sjukvård ökar samtidigt som allt färre vill jobba inom vården.

– Det är en jättestor nöt att knäcka som rör alltifrån ersättningsnivåer till arbetsmiljö. Förskrivning av läkemedel, journalföring och remisser görs i dag ofta digitalt men utmaningen ligger i att integrera dessa framför allt över klassiska landstingsgränser och mellan digitala och fysiska vårdgivare, säger Tobias Perdahl.

Lyssna på podden här!

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler