Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Längre väntan på ambulans vid akuta tillstånd

I merparten av landstingen har väntetiden på ambulans vid prio 1-larm ökat sedan 2012.

Annons:

– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är väldigt bekymrande att det finns så här stora regionala skillnader i ambulansernas responstid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett uttalande på organisationens hemsida.

Hjärt-Lungfonden har utifrån uppgifter från SOS Alarm gått igenom väntetiderna för att få en ambulansvid ett prio 1-larm runt om i Sverige. I 15 av 21 landsting har väntetiderna ökat jämfört med 2012 och de skiljer sig också regionalt. Storstadstäta landsting som Östergötland, Skåne och Stockholms län har responstider på 11–13 minuter. I glesbebygdslän som Jämtland och Gotland kan man, enligt organisationen, behöva vänta i över 16 minuter.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler