Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Personalen på förlossningen i Halmstad roterar nu arbetsuppgifter för att inte hela tiden ha patienter med lustgas.

Personalen på förlossningen i Halmstad roterar nu arbetsuppgifter för att inte hela tiden ha patienter med lustgas. Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån

Förlossningspersonal utsatt för höga halter lustgas

Den nya tekniken skulle hjälpa Halland att bli av med lustgasspillet, men resultaten blev det motsatta och mätningar visar att personalen nu utsätts för risker.

Annons:

Lustgas

Långvarig exponering för lustgas misstänks leda till känselbortfall, balanssvårigheter, domningar, minskad fertilitet och ökad risk för missfall.

Tre miljoner kronor har det kostat Region Halland att installera en ny typ av destruktionsanläggning vid Hallands sjukhus Halmstad för att ta hand om det lustgasspill som tidigare rakt gått ut i atmosfären, rapporterar Hallands Nyheter.

Men tekniken visade sig bristfällig och mätningar visar att förlossningspersonalen utsätts för högre halter av lustgas än vad gränsvärderna tillåter. Den mask som den födande kvinnan använder för att få i sig lustgas måste nämligen hållas både hårt och länge för att den ska fungera.

– Vilket är ganska svårt att begära av någon i en förlossningssituation, säger Sven-Olof Nyman, chef för medicinsk teknik i Region Halland, till Hallands Nyheter.

Regionen har nu anmält tillverkaren till Läkemedelsverket, Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg. Halland avvaktar också med att installera tekniken i sjukhuset i Varberg.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler