Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Björn Eliasson, adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Björn Eliasson, adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Bild: Maria Gustavsson

Akarbos i fokus på årets diabeteskongress

Studier som avslöjar om läkemedel med akarbos skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och vilken effekt som PCSK9-hämmare har på patienter med diabetes är några höjdpunkter på årets EASD-kongress.

Annons:

Kongressen som startar i dag kommer bjuda på många spännande presentationer, enligt Björn Eliasson som är adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det finns definitivt prospektiva studier som kommer att bli snackisar, säger han.

En av dessa är ACE om läkemedlet Glucobay (akarbos) som funnits en längre tid inom diabetesvården. Eftersom behandlingen har en sämre glukossänkande effekt än vissa andra preparat används inte läkemedlet i någon större utsträckning i exempelvis Sverige. Men den bilden kan komma att förändras i samband med ACE.

– Tidigare forskningsfynd har antytt att akarbos kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom. Och nu har man gjort en stor och välgjord studie för att antingen bekräfta eller avfärda en sådan effekt. Om det visar sig finnas en kardiovaskulär nytta med behandlingen kan fynden få klinisk relevans, säger Björn Eliasson.

Han lyfter även fram en studie som kallas Fourier och berör det omtalade läkemedlet Repatha. Det är en så kallad PCSK9-hämmare som kraftigt sänker LDL-kolesterolet. Behandlingen har visats minska risken för hjärt-kärlsjukdom hos personer med etablerad ateroskleros, och under kongressen kommer mer detaljerad data för patienter som även hade typ 2-diabetes.

– Frågan är om resultaten står sig i den patientgruppen. Det kan ju också vara så att effekten är ännu mer uttalad bland patienter med diabetes. Intresset kommer sannolikt vara stort för presentationen, säger Björn Eliasson.

En annan studie som förväntas dra storpublik är Exscel som undersöker om GLP 1-analogen Bydureon (exenatid) kan skydda mot allvarliga hjärt-kärlhändelser hos patienter med typ 2-diabetes. Det är den hittills största studien inom området, och forskarna delar med sig av primära resultat på kongressen.

När positiva fynd från studien Sustain-6 – om GLP1-läkemedlet semaglutid – presenterades under förra årets möte utbröt spontana applåder i kongresshallen. Samma sak hände också 2015 för studien Empa-reg outcome.

Tror du även att årets möte kommer bjuda på applåder?

– Det vet man aldrig. Men nu blir ingen lika förvånad längre om det dyker upp lika bra resultat, säger Björn Eliasson.  

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler