Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Charlotta Sjöstedt

Glitazoner och globala jämförelser på EASD

Trender i kardiovaskulär dödlighet och förekomsten av cancer bland diabetespatienter är några av de ämnen som ska diskuteras under EASD i Lissabon.

Annons:

Under onsdagen kommer Soffia Gudbjörnsdottir, adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, delta i ett symposium som fokuserar på trender kring diabeteskomplikationer och död på grund av diabetes och behandling från både öst och väst.

– Vi kommer att få lyssna på exempel från både Sverige, USA och Japan och diskutera skillnader och likheter. Jag kommer bland annat att visa exempel på att de yngre patienterna, de som insjuknar i typ 2-diabetes redan i 40-årsåldern kan behöva en mycket mer aggressiv behandling och ser fram emot spännande diskussioner kring det.

Soffia Gudbjörnsdottir hoppas också på nya resultat kring kopplingen mellan diabetes och cancer. Några sådana studier kommer att presenteras under onsdagen.
– De senaste åren har vi sett att hjärt- kärldödligheten minskar bland diabetespatienter. Men det förefaller finnas en ökad risk för cancer och vi behöver veta mer kring sambanden.

På läkemedelsfronten finns det också några höjdpunkter att se fram emot. Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, nämner Tosca IT-studien som en av dessa. I den har man tittat på incidensen av hjärt- kärlhändelser hos personer med typ 2-diabetes som behandlats med pioglitazon och jämfört med de som fått sulfonylurea.
– Glitazoner som läkemedelsgrupp hamnade i blåsvädret för ett antal år sedan då man såg kopplingar till ökad risk för både cancer och hjärtsvikt. Det ska bli intressant och se om dessa resultat bidrar med en annan bild, säger han.

Ett annat ämnesområde som Peter M Nilsson tror kan bli intressant är diabetes och kognitiv svikt.
– När fler blir äldre kommer gruppen som har både diabetes och demens att växa. Detta kommer få stor klinisk betydelse och vi behöver diskutera hur man implementerar livsstilsförändringar och följsamhet till läkemedel i den gruppen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler