Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Forskare varnar för sämre glukoskontroll med utemiddagar

Patienter med typ 2-diabetes verkar få en sämre glukoskontroll om de går ut och äter ett par gånger i veckan, enligt nya fynd som presenterades under EASD-kongressen.

Annons:

Att skippa matlådan och i stället gå ut och äta har kopplats till en högre risk för övervikt i den generella befolkningen. Men hur bilden ser ut för patienter med typ 2-diabetes har varit mindre känt, och därför ville en japansk forskargrupp titta närmare på det hela.

Tvärsnittstudien innefattade 324 patienter med typ 2-diabetes.

Enligt resultaten var sannolikheten för övervikt 72 procent högre bland patienter som åt ute två gånger i veckan eller mer, jämfört med patienter som valde bort utemiddagar.

Forskarna fann också en koppling mellan ett par utemiddagar i veckan och ett förhöjt HbA1c, alltså långtidsblodsockret. Det ger en bild av blodets glukosnivå under en längre period.

Resultaten justerades bland annat för ålder, kön och behandlingar för diabetes.

Fynden antyder att läkare och annan sjukvårdspersonal bör uppmuntra patienter med typ 2-diabetes att äta hemma, skriver forskarna. Det kan vara ett sätt att få ned risken för övervikt och förbättra glukoskontrollen, menar de. 

Studien pågick mellan 2010 och 2017. Underlaget baseras på en genomgång av patienternas journaler.  

Läs mer i abstract:

Y Kondo med flera. Eating out increases the risc of being overweight and deteriorates glucose control in patients with type 2 diabetes: a crossectional study.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler