Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lundaprofessor ska leda nytt cancercenter

Professor György Marko-Varga ska driva det europeiska Moonshot-centret.

Annons:
György Marko-Varga, professor i biomedicinsk teknik vid Lunds universitet, ska driva det europeiska Moonshot-centret .

Ett forskarlag från Lund får en framträdande roll i det stora cancerprojektet Cancer Moonshot Project, som USA:s tidigare vicepresident Joe Biden tagit initiativet till sedan han förlorat sin son i cancersjukdom för två år sedan. Totalt ska det omsätta mer än 14 miljarder svenska kronor under en sjuårsperiod. György Marko-Varga, professor i biomedicinsk teknik vid Lunds universitet, ska driva det europeiska Moonshot-centret som ska utveckla biobanker och proteinsekvenseringslaboratorier.

”Nu gör vi en gemensam kraftsamling för att utveckla målsökande behandling och diagnos”, säger György Marko-Varga  i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Det europeiska centrum han ska leda kommer att samverka med forskarlag från ett tiotal länder, bland annat från USA och Australien. Totalt i hela Cancer Moonshot-projektet kommer 75 000 patienter att ingå. Syftet är att bygga upp en öppen databas med uppgifter om tumörvävnader, blod, medicinering och uppföljning.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler