Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Nässprej hjälpte mot lågt blodsocker

Det var effektivt att behandla måttliga och svåra hypoglykemier med glukagon i pulverform som sprejades in i näsan på patienter med typ 1-diabetes, enligt en ny studie på området.

Annons:

Fynden antyder att tekniken kan bli ett alternativ till att ge injektioner med glukagon, skriver amerikanska och kanadensiska forskare bakom studien.

Den innefattade 69 vuxna patienter. De var med om 157 episoder av medelsvåra eller svåra hypoglykemier, alltså att blodsockret blir onormalt lågt.

I nästan alla fall återgick patienten till ett normalt blodglukosvärde inom 30 minuter efter att läkemedelssprejen använts. Vid några enstaka tillfällen tog det längre tid, uppemot 45 minuter. Ingen person drabbades av akuta försämringstillstånd så att ambulans behövde tillkallas.

I genomsnitt låg deltagarnas blodglukosvärde på 2,7 mmol/liter vid en hypoglykemi, och inom 30 minuter från de första spraypuffarna hade värdet stigit till 6,3 mmol/liter.

I de flesta fall tog doseringen en halv minut. Enligt forskarna var majoriteten av patienter nöjd med tekniken. Underlaget bygger på enkätsvar.

Näsdoseringen har även utvärderats på barn och unga med typ 1-diabetes. Även i den studien kom forskare fram till att metoden är säker och effektiv för att behandla hypoglykemier.

Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Eli Lilly.

Läs mer i abstract:

E.R Seaquist med flera. Nasal glucagon for the treatment of moderate-to-severe hypoglycemic episodes in real-world settings in adults with type 1 diabetes.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler