Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Pressbild

Helsingborgs lasarett riskerar miljonvite

UPPDATERAD Patientsäkerheten på akuten vid Helsingborgs lasarett är så dålig att den redan lett till dödsfall. Görs ingenting kan det leda till vite på en miljon kronor.

Annons:

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utfärdat ett föreläggande om vite på grund av fara för patientsäkerheten vid Helsingborgs lasarett. Av föreläggandet framgår att sjukhuset måste se till att patienter på akuten får gamla och nyinsatta läkemedel i tid, att tjänstgörande läkare har information om samtliga patienter på akutmottagningen samt att patienterna får den övervakning och den omvårdnad de behöver, oavsett inflöde av nya patienter.

Ivo skriver att bristen på vårdplatser vid sjukhuset utgör en fara för patientsäkerheten och att det i sin tur leder till att patienter får ligga kvar på akutmottagningen orimligt lång tid. Myndigheten konstaterar vidare att vårdgivaren inte gjort vad som krävs och att de brister som radats upp ”redan lett till vårdskador i form av dödsfall, fysiskt och psykiskt lidande”.

Sjukhuset har till den 14 december på sig att redovisa hur det ska komma till rätta med problemen.

De återkommande problemen med överbeläggningar vid Helsingborgs lasarett har gjort att Arbetsmiljöverket vid flera tillfällen utfärdat förelägganden om viten om åskilliga miljoner kronor.

Harald Roos som är divisionschef i Skånevård sund där Helsingborgs lasarett ingår säger att sjukhuset kommer att jobba hårt för att leva upp till kraven från Ivo. 

- Det är väldigt allvarligt att vi får ett vitesföreläggande. Vi är redo att möta de brister som Ivo pekar på, säger Harald Roos.

Han har förståelse för kritiken från myndigheten. 

- Grundproblemet är att vi inte har tillräckligt med vårdplatser och att vi inte på ett säkert sätt har kunnat ta hand om de patienter som har varit kvar på akuten under natten, säger Harald Roos.

Därför ska sjukhuset nu skapa en extra avdelning med 28 till 40 vårdplatser som i första hand ska användas för kirurgipatienter under dagar med hög belastning. Det var en modell som testades under sommaren i år. Sjukhuset fortsätter också sitt samarbete med en extern vårdgivare som tar emot utskrivningsklara patienter. 

- Vi har sett att de åtgärder vi har satt in tidigare har haft effekt. Därför utvecklar vi det konceptet, säger Harald Roos.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler