Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

”Behandlingen ännu mer befogad vid diabetes”

Den nya analysen av evolokumab bjuder på imponerande och viktiga resultat för patienter med diabetes, menar Björn Eliasson som är adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Annons:

– Det finns ingen tvekan kring att behandlingsprincipen är oerhört värdefull. Och nu ser vi att patienter med diabetes också har stor nytta av läkemedlet, säger han.

I studien var den absoluta riskminskningen för det primära effektmåttet – en kombination av kardiovaskulär död, hjärtinfarkt, stroke, instabil kärlkramp eller en revaskularisering av kranskärlen – högre för personer med diabetes än personer utan sjukdomen.

– Det visar att behandlingen är ännu mer befogad hos diabetespatienter som är en högriskgrupp för hjärt-kärlsjukdom. Läkemedlet är alltså extra bra på dem som behöver det allra mest, säger han. 

Björn Eliasson lyfter även fram säkerhetsaspekten som en viktig del av den nya analysen.

– Det känns tryggt att behandlingen inte ökar diabetesutvecklingen eller leder till några störningar i glukosmetabolismen. Det har nämligen varit mycket snack kring detta och nu får vi äntligen ett tydligt svar på frågan, säger han.

Men trots fina resultat kommer sannolikt patientgruppen få vänta på behandlingen.

– Det här är ett väldigt dyrt läkemedel så troligtvis kommer det dröja innan diabetespatienter i största allmänhet får tillgång till behandlingen.  

Relaterat material
Omtalad kolesterolsänkare extra bra vid diabetes

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler