Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Slut med läkemedel till vårdcentraler

Landstinget Blekinge avbryter försöket att försörja vårdcentraler och folktandvården med läkemedel. Orsaken är att lagen inte tillåter landstinget att gör det. 

Annons:
Gunilla Skoog.
Bild: Landstinget Blekinge

Nu kommer tjänsten troligen att upphandlas, skriver nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

– Vi tittar för närvarande på hur vi ska lösa läkemedelsförsörjningen och det är högst sannolikt att vi får upphandla denna tjänst. Vi är det andra landstinget i Sverige med eget sjukhusapotek och det första att testa leverans till egna enheter utanför sjukhuset, säger Gunilla Skoog, planerings- och utvecklingsdirektör vid Landstinget Blekinge, till Apoteksmarknaden.

Landstinget Blekinge har i dagsläget hela läkemedelsförsörjningen i egen regi. Men enligt lagstiftningen krävs detaljhandelstillstånd för att leverera läkemedel till vårdcentraler och folktandvård – och ett sådant tillstånd kan regioner och landsting inte få.

Region Jönköping upptäckte sammma problem i lagstiftningen när regionen plockade hem läkemedelsförsörjningen, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat. Där sköter Apoteket AB leveranserna till regionens egna vårdcentraler och folktandvården.

Relaterat material
Landsting skippar apotek

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler