Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Landstinget Västernorrland

Örnsköldsvik får lokal chef i kirurgi

Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening, har drivit på för en lokal kirurgichef i Örnsköldsvik. Nu har hans böner hörsammats, och han kommer själv att hjälpa till i uppdraget att tillsätta tjänsten.

Annons:
Lars Rocksén.
Bild: Privat

”En lokal chef med mandat att utveckla verksamheten och med ett arbetsmiljö-, personal och ekonomiskt ansvar hade redan löst det problem som nu landstinget misslyckas med”.

Så lät det i september när Dagens Medicin pratade med Lars Rocksén i samband med att läkarbristen på Örnsköldsviks sjukhus riskerade att leda till nedläggning av akutkirurgin. 

Några veckor senare får Lars Rocksén som han vill. Tillsammans med Monika Johansson, samordningsdirektör, har han fått i uppdrag att hitta en chefslösning och utarbeta sysslor och mandat som åligger jobbet. Beskedet gavs under ett möte i Örnsköldsvik under torsdagskvällen av den tillförordnade landstingsdirektören, Hans Wiklund, och sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson. 

– Det här är fantastiskt. Landstinget och politiker har för första gången på fem år sträckt ut en hand för att samarbeta med oss för att hitta lösningar, säger Lars Rocksén till SVT Nyheter. 

Förhoppningen är att ha en lokalchef på plats så snart som möjligt. Kritik mot ett frånvarande ledarskap har tidigare framförts och Lars Rocksén tror att en lokal chef i kirurgi är avgörande för vilket öde verksamheten ska gå till mötes. 

– Det är fullständigt nödvändigt för samhället att vi löser det här. Annars riskerar vi stora kostnader för inhyrd personal och en ohållbar situation för akutkirurgin, säger Lars Rocksén till SVT Nyheter.

Relaterat material
Hot mot akutkirurgin i Örnsköldsvik
Tre partier vill sparka chefer i vården

Kommentarer